Alles is tekst

Alles is tekst

dinsdag 13 juni 2017

Schrijven voor internet

Een artikel schrijven voor internet vraagt om andere benaderingen dan het schrijven voor bijvoorbeeld een brochure of een krant. Het is bekend dat lezers van internet niet echt de geduldigste mensen zijn (sorry, geldt dus ook voor jou en mij 😅)
Daar zal je rekening mee moeten houden. Anders zijn al je lezers alweer weggesurft....


Kort en krachtig
Op internet is veel te vinden. Ben jij te saai? Nou dag dan, voor jou duizenden anderen...

Overzichtelijk
De lezer wil eigenlijk meteen zien waar het over gaat. Tussenkopjes gebruiken dus. En als je het goed wilt doen: laat die kopjes eigenlijk alles min of meer al vertellen!

Wees origineel
Doe het eens anders dan de rest! Gebruik geen standaardzinnen. Maak het boeiend.

Afbeeldingen
Waarom heeft een kinderboek plaatjes? Om ze te boeien! Omdat alleen tekst zo saai is...Juist: gebruik afbeeldingen, zodat mensen graag even kijken.

Eenvoudige taal
Vermijd zoveel mogelijk vaktaal. Gewone spreektaal leest prettiger voor iedereen.

Val niet in herhalingen
Ik haak er op af. Een tekst waarbij alles vijf keer opnieuw wordt verteld. De lezers hebben haast en snappen het na 1 keer ook wel...

Begin slim
Begin meteen met de reden waarom mensen jouw verhaal moeten lezen. Moeten ze eerst tien pagina's door en ontdekken ze dan pas dat je schrijft over een cursus die je hebt gemaakt? Te laat: die zijn allang met de noorderzon vertrokken...(maar niet alles direct verklappen: maak ze nieuwsgierig zodat ze verder lezen!)

Let op kleurgebruik van tekst en achtergrond
Een tekst moet lekker lezen. Dat bereik je door een duidelijke kleurstelling, die ook rustig overkomt. Saai? Welnee. Handig? Ja. Moeite moeten doen om te kunnen lezen wat er staat terwijl er nog honderden soortgelijke pagina's op je wachten? Wat zou jij doen?

Weet wat je wilt bereiken
Heb voor jezelf helder wat je wilt bereiken met je tekst. Dit geldt natuurlijk voor alles wat je schrijft. Wil je informeren of mensen juist aansporen om iets van je te kopen? Wil je protesteren tegen iets of wil je juist een idee promoten? Hou dit doel voor ogen als je schrijft! Wil je vooral verkopen? Denk dan aan een 'call to action'. Maak het je lezer makkelijk: plaats een button!

Zomaar een paar puntjes. Natuurlijk zijn er nog veel meer op te noemen, maar dan wordt mijn tekst zo lang en saai 😉.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten